4 Ağustos 2014 Pazartesi

Mide Ülseri – Gastrit - Reflü Hastalıklarında Diyet Önerileri

-       -  Öğünleriniz düzenli olsun, sık yemek tavsiye edilir (günde 6 öğün yapın) fakat aşırı besin tüketip kilo almamaya dikkat edin.
-       -  Hızlı yememeye çalışın, iyi çiğneyin. Öğün sırasında aşırı sıvı tüketmeyin, daha çok su tercih edin.
-       -  Yediğiniz gıdaların çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat edin.
-       -  Diş sorunları için diş hekimine başvurun, sağlıksız dişler çiğnemeyi etkileyecektir.
-        - Yemeklerden sonra televizyon karşısına uzanmayın, dik durmaya çalışın, aşırı aktiviteden kaçının. Öğünlerin ardından birkaç saat yatağa girmeyin.
-        - Çok sıkı, dar, beli sıkan giyecekler tercih etmeyin.
-        - Fazla kilolarınızdan kurtulun.
-       -  Sigarayı bırakın.
-     -    İstirahatte vücudun üst kısmının biraz yukarıda olmasına dikkat edin, buna uygun yastıklar bulunmaktadır. Kalın yastık tercih edip sadece başı yükseltmek çok faydalı olmayacaktır.
-      -  Haftada 3-4 kez mideniz çok dolu olmadan egzersiz yapın. Sadece yürüyüş yapmak bile size büyük fayda sağlayacaktır.

Mide ülseri, gastrit, reflü gibi hastalıkların tedavisi ve tedavi sonrası tekrarlamaların önlenmesinde sadece ilaç tedavisi yeterli faydayı sağlamayacaktır. Yaşam yukarıda bahsettiğimiz yaşam tarzı değişiklikleri, diyet önerileri ve ilaç tedavisi bir bütün olarak kabul edilmelidir ki tedavi tam olsun.

Serbest Besinler
-      -   Yumurta (haşlanmış), kaşar, beyaz peynir, bal, reçel, iyice yıkanmış zeytin
-       -  Açık çay, bitkisel çaylar, süt (çok sıcak ya da çok soğuk olmadan az miktarda)
-      -   Makarna, pirinç
-     -   Yoğurt, yağlı olmamasına dikkat edin
-      -  Pişmiş sebzeler, az yağlı
-      -  Haşlama ya da ızgara et-tavuk-balık, yağsız ve iyi pişmiş olmalıdır
-        -Sıvı yağlar (zeytinyağı, çiçek yağı, mısırözü)
-      -  Tuz, kekik, tarçın
-       - Kabuğu soyulmuş meyveler. Özellikle hastalığın alevli olduğu dönemde komposto şeklinde tercih edilebilir. Asit düzeyi yüksek meyvelerden ve domatesten uzak durulabilir, bu durum hastadan hastaya değişmektedir.
-        -Sütlü tatlılar, komposto, lokum, kabak tatlısı
-       - Kuru baklagiller fazla miktarda olmadıkça tüketilebilir.
Önerilmeyen Besinler
-      -  Sahanda, yağlı yumurta, 
-      -  Kahve, koyu çay, karbonatlı içecekler, asitli içecekler, konserve meyve suyu
-      -  Alkollü içecekler
-      -  Her türlü kızartma, çiğ sebzeler (yeşil soğan, kuru soğan, turp)
-      -  Kızartılmış et-tavuk, sakatatlar, salam-sosis-sucuk gibi ürünler
-      -  Katı yağlar (kuyruk yağı, margarin)
-       - Turşu, sirke, limon tuzu, sarımsak, mayonez, hardal, acılı baharatlar ve soslar
-       - Kabuklu ve ham meyveler
-       - Çikolata, kakao, kuruyemiş, yağlı-kızarmış hamur işi-tatlılar, şerbetli tatlılar, helva
-       - Sakız ve sert şekerler. Sakız çiğneme, yemek yerken konuşma, normalin üzerinde hava yutma gibi durumlar reflüyü artıracaktır.
-     -  Bazı ilaçlar şikayetleri artırabilmektedir. Gastrit-ülser-reflü tedavisi düzenlenirken kullandığınız diğer ilaçları mutlaka hekiminize bildiriniz. Kontrolsüz olarak ya da gereksiz bir tane bile olsa ilaç kullanmayınız. (baş ağrısı-ağrı kesici gibi…)



1 yorum:

  1. Çok değerli ve ilgili doktor mesleğinde başarılar dilerim

    YanıtlaSil